bra att applicera solprodukter med spf xbeauty

Så skyddar SPF produkter från UV-strålning

Visst är det kul att kunna visa upp den perfekta solbrännan. Idag visar vi dig vägen dit, fallgropar och vad du skall tänka på. Vi reder också ut begreppen vad som händer när du använder solkyddskrämer, risken med UV-strålning och varför det är så viktigt att peela sig före man solar.

Sun protection factor, oftast förkortat SPF, vad har den för inverkan på huden och hur skyddar den oss från solens ultravioletta strålar (UV-strålar)?

Att vistas i solen har många fördelar, både för att solljus förebygger depression men också för att det ger huden den näring som den behöver. Men det är viktigt att vara rädd om din hud och skydda den från solskador och i värsta fall hudcancer.

Det finns 5 olika hudtyper i världen

Hudtyp 1
Hör väldigt ljusa människor som lätt bränner sig och aldrig blir riktigt bruna.

Hudtyp 2
Här människor som lätt bränner sig och blir minimalt bruna

Hudtyp 3
Hör människor som bränner sig men också kan bli bruna.

De här tre hudtyperna är vanligast i Skandinavien, Baltikum och på de brittiska öarna. Vi är vana vid att solen står lågt på himlen under en stor del av året och därför inte har samma brännande effekt som i centra- och syd Europa. Det är där vi ofta misstar oss, bara för att solen står lågt och inte bränner på samma sätt som i tropiska länder utgår vi ifrån att den inte är så stark och struntar i solskrämer.

Det kanske inte syns direkt men med åren kan det leda till solskador som kan vara svåra att få bort och i värsta fall hudcancer. Det behöver inte komma i samband med att du solar utan kan dyka upp långt senare. Därför är det viktigt att du använder en hög solskyddsfaktor. Siffran som anges tillsammans med SPF på flaskan informerar hur mycket längre du kan stanna i solen. SPF 6 gör att du kan stanna 6 gånger längre i solen.

hudtyper-karta-engelska

Nu till hudtyperna som tål mer sol och sällan blir brända och lätt får solbränna.

I hudtyp 4 hittar vi människor som sällan bränner sig och är naturligt bruna utan att ha vistats i solen. Den hudtypen är vanligast runt medelhavet, men den förekommer också bland skandinaver.

I hudtyp 5 finns människor med mörkbrun hudfärg som tål solen väl, exempelvis nordafrikaner och indier, endel från mellanöstern och Asien. Vad som är viktigt att tänka på är att huden förändras med tiden beroende på vilken miljö personen vistas i under längre perioder. Skandinaver som flyttar till Sydeuropa får en hud som bättre tål UV-strålar medan exempelvis indier som bott hela sitt liv i Skandinavien tål solen betydligt sämre än de indier som är permanent bosatta i Indien.

I hudtyp 6 finns svarta människor d.v.s. afrikaner och människor med ursprung i centrala- och södra Afrika.

Det är därför viktigt att anpassa vilken solkräm man använder efter vilken hudtyp du har och hur länge du skall vistas i solen. Tänk på att vissa kroppsdelar, exempelvis händer, fötter och ansikte oftare utsätts för solljus under längre perioder och därför behöver högre solskyddsfaktor än andra kroppsdelar, (alla som gått i ett par sandaler eller ballerina skor och bränt fötternas ovansida vet hur ont det gör att ta på sig strumpor och andra skor efteråt).

hudtyper och hur du ska använda spfBlir man inte mindre brun om man använder solskyddskrämer?

Nej, du blir inte mindre brun men betydligt mindre röd. 90 % av hudens åldrande, ojämnheter och pigmentfläckar beror på solen. Om man ser det från den sidan ger det en ganska bra anledning till att använda hudkrämer med solskydd. Solskyddskrämer gör att pigmentcellerna långsammare tar sig upp till ytan vilket gör att de blir bruna istället för att snabbt ta sig upp till hudytan då de istället blir bruna. Att sola sent på eftermiddagen istället för när solen står som högst på himmelen ger en jämnare och finare solbränna.

Det är för att pigmentcellerna får den tid de behöver för att ta sig upp istället för att snabbt utsättas för starkt solljus som gör att de blir röda istället för bruna. Det här är anledningen till varför alla människor har så olika hudton när de blir solbrända. Den genetiska sammansättningen av pigmentceller. Att bli röd är inget tecken på att du snart kommer att bli brun.

Vita sandstränder, båtar och simbassänger, reflekterar ljus. Det gör att huden blir betydligt jämnare brun.

Hur maximerar jag solbrännan?

Låt pigmentcellerna vakna till liv efter vintern. Sola försiktigt i början och öka sedan sakta men säkert.

Använd hög solskyddsfaktor i början för att sedan sakta men säkert sänka solskyddsfaktorn när huden blir mera van.

Peela bort döda hudceller så de nya friska pigmentcellerna kommer upp till ytan.

Skydda de områden som är mest utsatt för solens UV strålar.

I Xbeauty´s hudvårdsguide hittar du mer information och produkter om vilka SPF produkter vi rekommenderar.
Klicka här och gå till Hudvårdsguiden!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *