Så gör du bäst din exfoliering

allt-om-exfoliering

De flesta ”beauty junkies” vet att ordentlig rengörong, daglig återfuktning och solskyddsfaktor i produkterna är nyckeln till en hälsosam och strålande hy. Men hur nödvändigt är det egentligen att lägga till exfoliering i sin hudvårdsrutin? Exfoliering avlägsnar orenheter och döda hudceller genom att snabba upp och förbättra den processen som annars sker naturligt i hudens ytskikt. Detta låter ju bara positivt, men det som kan hända om man inte är försiktig är att huden istället blir irriterad och röd. Nedan går vi igenom varför, hur och när du ska exfoliera för att få till den där perfekta lystern i huden.

Vad är exfoliering och varför är det så bra för din hud?

Scrub, peeling och kemisk exfoliering, kärt barn har många namn som man brukar säga. Exfoliering är egentligen den processen där man försiktigt avlägsnar smuts och gamla hudceller från hudens yttersta lager. Detta är något som sker naturligt som en del av cellförnyelseprocessen, men får inte huden lite hjälp på vägen kan en sådan process ta flera veckor. Detta kan göra att huden blir trött och glåmig och förhindra att hudvårdsprodukter och vatten tränger in ordentligt. Exfolierar du huden för mycket kan det dock leda till att huden blir för ”oskyddad” och överexponeras för skadliga ämnen som gör den känslig och irriterad. Det handlar alltså om att hitta en balans när det kommer till exfoliering, gör du det kommer drömhyn snart att vara din!

Vilken metod för exfoliering ska jag använda?

Beroende på vilken hudtyp du har, och om du behandlar din hud med andra starka produkter som t.ex. mot acne eller liknande bör du tänka olika kring exfoliering. Har du en känslig och redan påfrestad hud bör du givetvis använda mildare exfolieringsmetoder. Det finns två huvudtyper av exfolieringsmetoder, kemisk och mekanisk. Kemisk exfoliering handlar om att avlägsna hudceller med kemiska substanser som biologiskt får de gamla hudcellerna att reduceras. Mekanisk exfoliering, och andra sidan, handlar om en process där hudcellerna avlägnas med hjälp av en fysisk friktion. Detta kan t.ex. vara med en skrubbhandske eller en kräm med grova ingredienser. Kemisk peeling är ofta skonsammare mot huden, men behöver inte vara det om det är en stark och kraftfull produkt. Här gäller det att ha koll på vad just din hud behöver!

Produkter vi rekommenderar för olika behov

Coffe scrub coconut

coffee-scrub-coconut

Denna kraftfulla scrub passar alla hudtyper, men allra bäst för dig som har torr och trött hud som behöver piggas upp! Hemligheten bakom produkten är en speciell blandning av nymalda kaffebönor, sheasmör och arganolja. Det höga innehållet av koffein främjar även blodtilfiörseln, vilket gör att din hy får nytt liv och blir extra fräsch! Du hittar den här.

Foamer 15 från Dermaceutic

dermaceutic-foamer-15-xbeauty

Denna produkt passar allra bäst för dig med trött och glåmig hy, men även för dig som vill bli av med och förebygga finnar och andra orenheter. Den innehåller bland annat glykolsyra som efter några användningar bidrar till att du får en yngre hy som är både mjuk och silkeslen. Du hittar den här.

Foamer 5 från Dermaceutic

Dermaceutic-Foamer-5-xbeauty

Denna milda och exfolierande rengöringsfoam från Dermaceutic passar perfekt för dig med lite känsligare hy, vill du ha den ännu mildare kan du fukta huden lite innan användning. Den innehåller de aktiva ingredienserna AHA-syra (5 %), glykolsyra och enoxolon, som både hjälper till att återfukta och få bort överskottet av talg. Du hittar den här.

Volcanic Face Scrub från Almea

volcanic-face-scrub

Denna härliga gel är full av effektiva exfolianter som tar bort döda hudceller på ett mycket skonsamt sätt. Efter några användningar kommer du märka att din hy blir ren, slät och extremt mjuk! Du hittar den här.

Mask 15 Peelingmask från Dermaceutic

dermaceutic-mask-15-xbeauty

Denna peelingmask är speciellt anpassad för dig med fet hy, men passar alla hudtyper i behov av en riktig djuprengöring. Produkten är framtagen med en unik kombination av glykolsyra och bentonitlera som både rengör ordentligt samtidigt som den minskar talgproduktionen. Den innehåller även 15 % AHA-syra, som har en exfolierande och cellförnyande egenskap. Dessa ingredienser gör att den passar perfekt för dig som vill behandla acne och fet hy. Du hittar den här.

 

Skinsonic +PLUS

Skinsonic-Ansiktsborste-Plus-xbeauty

Du har väl inte missat den populära rengöringsborsten från Skinsonic? Denna är framtagen med en avancerad Sonic-teknik med 300 rörelser per sekund, och rengör din hy sex gånger bättre än om du endast använder dig av händerna. Använd denna tillsammans med din favoritrengöringsprodukt morgon och kväll! Du hittar den här.

Yellow Cream från Dermaceutic

yellow-cream-dermaceutic-xbeauty

Denna produkt är perfekt för dig som vill reducera pigmentering och få en jämn och klar hudton med perfekt lyster. Den innehåller bland annat glykolsyra, salicylsyra och pigmentreducerande koncentrat och passar utmärkt även för dig med lite känsligare hud! Du hittar den här.

ASD Active Cleansing gel från Cicamed

cicamed-active-cleansing-gel-xbeauty

Denna extremt effektiva rengöringsgel är perfekt för dig som lätt får problem med finnar och orenheter. Oavsett om du har fet- eller blandhy kan du använda denna både för att förebygga och motverka acne. Den innehåller bland annat glykolsyra, salicylsyra och Vitamin B som hjälper till att avlägsna döda hudceller, lösa upp tilltäppta porer och reducera rodnad och irriterad hud. Du hittar den här.

 

Vanilla Scrub från Cicamed

cicamed-vannilla-scrub-xbeauty

Förutom att denna scrub doftar otroligt gott, är den full av både exfolierande, mjukgörande och återfuktande egenskaper som gör underverk för din hud! Den innehåller bland annat äkta vaniljstång och naturliga vaxkulor som stimulerar huden, samt ekologiskt kakaosmör, kokosolja och Aloe Vera som verkar återfuktande. Du hittar den här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *